onsdag den 30. april 2008

Referat af ´´Unges rum´´

´´Stuearrest´´
Stuearrest i halvfjerdserne og tresserne blev brugt til isolation og reflektering over barnets egen adfærd. I den tid betød fysisk isolation også social isolation
I dag er det anderledes, det sociale samvær er ikke afhængig af det fysiske rum længere. Med de nye kommunikationsteknologier er det fysiske rum geografisk set blevet meget stort. Via cyberspace blev der skabt en ny bevisthed om den fysiske rummelighed.
Børn og unge ville blive straffet mere eller isoleret mere, i dag, ved at blive afskåret af deres mobiltelefoner eller internetadgang.
Hvordan børn og unge oplever den slags rumopfattelse og hvad det gør med dem, kan man ikke sige i dag endnu, det må ungdomsforskningen først undersøge nærmere.
Skrevet af Niels Ulrik Sørensen


´´En legeplads, cyberspace og andre rum´´
Der findes forskellig fysiske rum legepladser, børneværelser eller virtuelle rum som f.eks. Arto.dk. Hvert fysisk rum kan have forskellig mål, brugerne af rummene giver formålene. De indretter rummene, der findes spilleregler der skal efterkommes og det er ikke alle der har adgang til alle rum.
Definitionsretten af rummene handler om magt, hvem f.eks. bestemmer at der skal leges på en legeplads? Man kunne også bruge den som et mødested for unge!
Der findes små rum som f.eks. legepladser, når de unge, som bruger det sted som mødested, bliver udelukket der, føler de sig rodløs og marginaliseret.
Så er der de store rum som det virtuelle rum, her er der masser af plads hvor de unge kan bevæge sig.
Skrevet af Niels Ulrik Sørensen

´´Kærlighed og venskab på Arto.dk´´
Den artikel fokuserer på identitetskonstruktionen , http://www.arto.dk/ er et digitalt rum til børn og unge, i det digitale rum konstruer børn og unge deres identitet. Den viden er fra en etnografisk undersøgelse på 7 måneder i 2005.
Arto.dk er et mødested på nettet, 600000 brugere mellem 12 og 18 år, der vedligeholder deres venskaber her. De skriver især korte sms-lignene beskeder i hinandens gæstebøger. Nogen gange bare et lille ´´Hej, hvad laver du?´´ for at vise at man er der.
Man kan også finde nye venner over arto.de, idet man ser på hinandens profiler og hvis de er interessante, så kontakter man dem. En del af brugerne har over 100 venner på deres liste. De venskaber der kun foregå på arto.dk, har en anden betydning end de i gængs forstand.
Ud af de mange funktioner arto.dk har, er det de sociale og kontaktskabende eller de personlige og profilerende funktioner der bliver brugt. Her kommunikerer brugerne via gæstebog, chatten, debatten eller klubsektioner.
Personlige og profilerende funktioner bliver brugt når man vil vise sig, hvem man er. Der er billedegalleri, humørindikatoren og opslagstavlen, hvor man reklamer for sig selv.
De unges sprog er her præget af en kærlighed diskurs, her udtrykker de ofte de helt store følelser for hinanden. Når en veninde viser at hun har et stort behov for venskabet, udtrykker hun det meget kærlig, sådan ville hun sikkert ikke sige det når de mødes fysisk. Her bekræfter de unge at de har brug for hinanden og det giver selvtillid, som man har brug for i ungdommen.
Det at bruge hjemmesider, er en stor del af hverdagslivet hos de unge, det er et samspil mellem det digitale og det fysiske rum.
Skrevet af Malene Charlotte Larsen

Ingen kommentarer: